19-11-12

Thema: "Ga je mee naar papierland"

 Deze week leerden we over alle veschillende soorten papier. We startten op maandag met een waarneming van verschillende soorten papier: kaftpapier, keukenpapier, bakpapier, toiletpapier, karton, glanspapier, ... Door te voelen/kijken/luisteren konden we de verschillende eigenschappen van het papier onderscheiden.

001.JPG

003.JPG

005.JPG

Daarna maakten we met de verschillende soorten papier "een papieren mannetje". We leerden werken binnen een bepaalde ruimte: het mannetje. 

006.JPG

007.JPG

008.JPG

009.JPG

024.JPG

We speelden ook een spelletje met krantenpapier. We liepen rond de kranten en als de juf op de trom sloeg dan voerden we telkens een korte opdracht uit : op de krant staan, de krant op het hoofd, de krant rond je buik, ... Zo geraken de peuters op een leuke en speelse manier vertrouwd met de plaatsbegrippen. Op het einde verfrommelden we onze krant tot een propje die we in de papiermand gooiden. 

016.JPG

017.JPG

018.JPG

020.JPG

021.JPG

022.JPG

023.JPG

De juf vertelde ook een verhaaltje over "het krantenmannetje". Dit mannetje woont in papierland. Hij woont in een huisje van papier. En als het regent dan zijn het druppeltjes van papier. Hij heeft ook een papieren boot en een papieren vliegtuig waarmee hij door papierland reist. Als hij gaat slapen dan draagt hij kleertjes van zacht toiletpapier. Als hij boos is draagt hij kleertjes van hard papier en als hij blij is dan draagt hij kleertjes van blinkend papier.

Wij maakten ook zo een mannetje! Onze boze mannetjes droegen kleertjes van harde ribbelkarton en de blije mannetjes kleertjes van aluminium folie.  

026.JPG

Peuters hebben nog veel nood aan beweging daarom zette de juf de kleine glijbaan uit de tuin in onze klas zo kunnen de peuters tijdens het spelen in de hoekjes zich helemaal uitleven! In de blokkenhoek kunnen de andere kindjes mooie constructies maken met de duploblokken.

027.JPG

028.JPG

029.JPG

030.JPG

Op woensdag maakten we kennis met "Holle Bolle Gijs", die eet graag papier!! Hierbij leerden we het volgende versje met prenten: 

Holle Bolle Gijs, 

die lust géén koek en lust géén ijs.

Maar geef je hem papier, dan roept hij met plezier: 

"PAPIER HIER, PAPIER HIER"

We leerden ook in boekjes kijken waarbij de juf de nadruk legde dat boekjes ook "papier" zijn en dus kunnen scheuren! We sorteerden de boekjes en haalden alle kapotte/gescheurde boekjes er uit, zo kwamen de peuters al snel tot het besluit dat deze boekjes helemaal niet fijn zijn om in te kijken! 

036.JPG

037.JPG

038.JPG

We ontdekten ook door te tekenen op verschillende soorten papier dat dit niet even gemakkelijk gaat. Op sommige soorten papier konden we helemaal niets zien van onze tekeningen, bij andere moesten we heel hard op het potlood duwen. 

In de ontdektafel konden de peuters experimenteren met krantenpapier. Juf gaf een aantal kleine opdrachtjes: het papier verfrommelen tot grote/kleine bollen, het papier in repen scheuren,... 

Om de week af te sluiten leerden we het liedje: "1,2,3,4 hoedje van papier"

12:50 Gepost door Juf Emmely in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.